All Blogs

De ce s-a scumpit cafeaua?
16 February, 2022
Refacem stocul de cafea proaspăt prăjită săptămânal, în funcție de numărul de comenzi. Am avut luni în care am rulat și o sută de kg de cafea la HEAVY SHOP. Lucrurile au mers foarte bine, dar de când cu scumpirile din ultima vreme ne cam tremură chiloții pe noi. În ultimul an, prețul cafelei Arabica a crescut cu 50% la nivel global. Suntem forțați de factori externi să creștem prețurile, lucru care ne frustrează teribil. Am început business-ul acum trei ani, prima dată cu foițe și filtre, apoi am extins gama de produse aducând bean bags și hamace produse în România, iar în ianuarie 2021 am pornit HEAVY CUP, propriul brand de cafea de origine, proaspăt prăjită. Am scris un prim articol despre cafeaua noastră aici. De la acel articol am extins gama de produse pe site cu origini noi de cafea, cum ar fi KENYA, BURUNDI și PERU, cu portofele și accesorii din piele produse în România, cu huse pentru bean bags și altele. O să scriu un alt articol despre bean bags și portofele, produse de prietenii noștri. Revenind la prețuri, cafeaua pe care o cumpăram în ianuarie de la marii importatori români e astăzi cu între 40 și 50% mai scumpă – spun asta pentru că avem mai multe origini de cafea și prețurile nu au crescut identic la toate. În ciuda acestor schimbări lunare, încă 2 lei, încă 3 lei și tot așa, am făcut eforturi totuși să nu bubuim prețurile pe site. Profitul nostru s-a micșorat de la o lună la alta, pentru că ne-am încăpățânat să nu scumpim produsele și să rămânem fideli clienților shop-ului. SOUTH AMERICA pack ALUZIVA triple pack Treaba asta s-a schimbat azi, pentru că altfel riscăm să ne închidem șandramaua și să ne apucăm de zidărie. De astăzi, cafelele noastre de 250 gr s-au scumpit: unele cu 3 lei, altele cu 5 lei. Ca să vorbim tot în procente, e cu doar 15% mai scumpă pe site decât era în ianuarie. Scumpirile astea periodice m-au făcut să mă întreb ce le cauzează. Am descoperit o sumedenie de motive, pe lângă pandemia care a dat cu curul în sus toată planeta. Am petrecut câteva ore citind o mulțime de articole, studii și statistici ca să înțeleg ce se întâmplă. Așadar, am zis să scriu la rândul meu un articol cu aceste motive. BRAZILIA, cel mai mare producător de cafea din lume, s-a confruntat cu un frig nebun și ninsori în luna iulie. Vorbim despre peste 200.000 de hectare de cafea care au fost afectate de frig, o parte din ele fiind distruse complet. Specialiștii spun că hectarele distruse vor avea nevoie de câțiva ani să își revină. Scumpirile cafelei din VIETNAM se datorează în mod special pandemiei și lockdown-ului. Foarte mulți angajați ai sectorului de producție de cafea s-au îmbolnăvit sau au murit din cauza virusului, iar o parte din rutele comerciale au fost închise din cauza focarelor. Asta a crescut automat prețul final al cafelei. În COLUMBIA cafeaua s-a scumpit nu doar din cauza pandemiei, dar și din cauza protestelor și climatului politic instabil. Nemulțumiți de o reformă economică ce ar fi crescut taxele și accentuat sărăcia, oamenii au blocat granițele și porturile. Asta a afectat nu numai importul și exportul internațional de bunuri, dar și comerțul intern. Evident că protestele au afectat și prețul cafelei, Columbia fiind al treilea cel mai mare producător de cafea din lume. Pentru că pandemia a închis enorm de multe rute comerciale și a dat peste cap toate industriile lumii, a crescut nu doar prețul alimentelor sau medicamentelor, ci și al cocainei. Astfel, producția de cafea a scăzut în PERU pentru că fermierii au distrus intenționat culturile de cafea ca să crească frunze de coca. Frunzele de coca le asigură fermierilor săraci un venit sigur și constant, pentru că cererea de cocaină nu scade niciodată, ba chiar crește în perioade de criză. BURUNDI e a doua cea mai săracă țară din lume. Traiul oamenilor depinde de două lucruri mari și late: agricultura și donațiile primite de la țările mai avute din Africa. Din păcate, 90% din populație trăiește în mediul rural și lucrează în agricultură și doar 10% din populație are acces la electricitate. Țările din jur au început să rărească ajutoarele financiare și asta i-a înfundat mai tare. De exemplu, noi am avut trei luni cafea din Burundi și de ceva timp nu mai avem deloc. Exporturile din Burundi au scăzut enorm de tare și nu se mai găsește. Chiar nu știm când sau dacă vom mai avea vreodată cafea Burundi în shop. O mare parte din agricultorii din GUATEMALA și-au părăsit fermele și culturile de cafea ca să emigreze în SUA, pentru că producția de cafea a devenit pe zi ce trece mai puțin rentabilă. Dacă în urmă cu câteva zeci de ani calea cea mai ușoară de a ieși din sărăcie era să devii cultivator de cafea, astăzi lucrurile nu mai stau așa. Mii de fermieri săraci din Guatemala nu au putut ține pasul cu tehnologia și mai ales cu producția standardizată și super evoluată din Brazilia, așa că au început să își abandoneze fermele și să emigreze. Puținii fermieri de cafea care mai rezistă și astăzi sunt cei care au contracte cu giganți ca Starbucks. În ianuarie 2020, peste 4000 de hectare de cafea din FILIPINE au fost arse, acoperite de cenușă vulcanică sau sufocate de aerul fierbinte provenit de la erupția vulcanului Taal. În noiembrie, uraganul Eta a ras America Centrală, distrugând nu doar casele oamenilor, drumurile care au făcut imposibil transportul de bunuri intern și internațional, ci fermele și culturile de cafea din Nicaragua, Guatemala, Honduras, Costa Rica, Mexic și Panama. În HAWAII și COSTA RICA, culturile de cafea au fost decimate în ultimii ani de rugina cafelei, o ciupercă nasoală care mănâncă frunzele tinere ale plantei și duce la o producție mai mică pe cap de plantă. În 2018, 70% din culturile de cafea Arabica din America Centrală au fost afectate de rugina cafelei, numită Hemileia vastatrix. Mulți dintre fermierii păgubiți nu și-au mai revenit niciodată. Astea sunt doar câteva dintre marile țări producătoare de cafea despre care am ales să scriu. În total, vreo 70 de țări din lume produc cafea. Fiecare se confruntă cu diverse alte probleme din cauza cărora s-a scumpit cafeaua în ultimii ani. Să nu uităm de schimbările climatice și încălzirea globală, care au produs secetă în unele țări și inundații în altele. Toate astea în timp ce multe dintre țările respective se luptau deja cu sărăcia, pandemia de Covid-19, cu lockdown și mii de morți pe zi. În concluzie, e nașpa, nene. Și nu mă refer la scumpirea cafelei în sine, ci la situația în care se află umanitatea. Procesul de documentare pentru articolul ăsta m-a deprimat total, jur. Am citit și am văzut imagini cu și despre sărăcie lucie, revolte, oameni care au rămas fără case după uragane, femei care culeg boabe de cafea în caniculă cu copiii atârnați de ele și hectare uscate cât vezi cu ochii din cauza încălzirii globale. Când am început articolul credeam că doar o să dau vestea scumpirii cafelelor noastre și câteva informații de background din piața globală, nu că o să rămân și cu o zgârietură în suflet.
HEAVY CUP, brandul nostru de cafea de origine, proaspăt prăjită
26 January, 2022
Eu și soțu’, adică Adi Câmpurean, ne-am extins business-ul familiei. Așadar, pe lângă filtre, foițe, bean bags și hamace, cel mai recent produs pe care l-am adus pe HEAVY SHOP este cafeaua proaspăt prăjită 100% ARABICA, HEAVY CUP, care ne-a sucit mințile pe la jumătatea lui 2020. Anul trecut, când stăteam la Sinaia, unul dintre prietenii noștri ne-a fost musafir câteva zile. A adus cu el un anume soi de cafea fiță, de care noi nu auziserăm. Am băut și ne-a dat pe spate. De atunci, Adi a început să viseze la cafeaua aia și cu ochii închiși și cu ochii deschiși. El a venit cu ideea și el m-a convins să o facem. Asta ca long story short. Varianta lungă a poveștii o să devină video în scurt timp pe canalul meu pe YouTube. Drept urmare, avem șase origini de cafea proaspăt prăjită 100% ARABICA ce poartă numele țării de proveniență: BRASIL, COLOMBIA, COSTA RICA, GUATEMALA, ETHIOPIA și RWANDA. Cafeaua poate fi cumpărată în pungi de 250 gr și 500 gr, boabe sau măcinată, după preferințe: ibric, filtru, expresso și french press. Pungile pot fi sigilate după deschidere și așa cafeaua își poate păstra prospețimea mai mult timp. Pentru început, noi recomandăm clienților noi să încerce un HEAVY CUP SIX PACK 600 gr, adică un pachet cu șase pungi de 100 gr din toate sortimentele de cafea single origin pe care le avem momentan. În felul ăsta, fiecare are ocazia să le încerce pe toate și să-și aleagă cafeaua sau cafelele preferate. Un six pack costă 95 lei. În plus, am creat două blend-uri cu rețetă secretă: ALUZIVA ROZ BOMBON și ALUZIVA TURCOAZ FONDANT. Pentru cine nu știe, că și eu am învățat toate lucrurile astea în ultimul an, un blend este o combinație de mai multe origini de cafea care oferă un vibe total diferit. De exemplu, ROZ BOMBON care oferă un aftertaste unicat, cu note florale, fructate și de caramel, iar TURCOAZ FONDANT are note florale, de caramel și ciocolată. Recent am adus și cafea fără cofeină, HEAVY CUP DECAFF, pentru că ne-a cerut-o intensiv comunitatea de pe Instagram, în special femeile însărcinate, mamele care alăptează dar și persoane care preferă pur și simplu cafeaua decofeinizată. O pungă de 250 gr de HEAVY DECAFF costă 36 lei. Pe site și pe pagina de Instagram @heavyshop.ro am scos la înaintare o mulțime de pachete care combină diferite produse la prețuri mai bune. Avem opt pachete de cafea și cană branded HEAVY CUP, respectiv cu cele șase origini și două blenduri, și trei pachete cu bean bag, cană și cafea. Pentru că a început să iasă soarele, se mai dezmorțesc temperaturile și vom ieși din nou în parc sau la pădure, în curând vom crea și pachete cu hamac, cană și cafea. Între timp, haideți pe site să vdeți toate produsele și, desigur, să încercați cafeaua. E foarte bună. Nu am fi ajuns aici dacă noi nu ne-am fi îndrăgostit de ea.